Zwarte dag voor de verpleging

Vandaag is bekend geworden dat negen zorgprofessionals zijn overleden aan de gevolgen van COVID-19. Een extra trieste gebeurtenis omdat deze mensen altijd klaar hebben gestaan in de frontlinie om de strijd tegen het virus aan te gaan.  NU’91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, is geraakt door deze overlijdens.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat tot nu toe 13.884 zorgmedewerkers positief zijn getest op COVID-19. Daarvan zijn 458 zorgprofessionals in het ziekenhuis opgenomen. Van de negen overleden zorgprofessionals was van zes personen bekend dat zij bestaande gezondheidsproblemen hadden. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 45 en 69 jaar.

Schokkend in eigen land

Stella Salden, voorzitter van NU’91: “Natuurlijk kennen we inmiddels de cijfers uit andere landen waar ook al veel zorgprofessionals zijn overleden aan dit virus. Echter blijft het schokkend om dit nu ook in Nederland te horen. We wisten dat er de afgelopen periode meerdere zorgprofessionals op de ic terecht waren gekomen. Toch blijf je hopen dat dit soort berichten de beroepsgroep bespaard blijven. Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden en de collega’s van de overleden zorgprofessionals.”

Besmettingen onder zorgprofessionals

Deze beroepsgroep wordt tijdens de uitoefening van hun vak vaker blootgesteld aan andere virussen, zoals het norovirus, maar zelden raken zij in deze grote getale besmet. Dat zorgprofessionals er uiteindelijk zelfs door komen te overlijden, maakt deze situatie nogal uitzonderlijk.

Zorg voor nabestaanden

Volgens de beroepsorganisatie geven deze treurige gebeurtenissen nog maar eens aan hoe belangrijk het is om zorgvuldig met deze beroepsgroep om te gaan. Stella Salden:  “We moeten ervoor zorgen dat onze zorgprofessionals zoveel mogelijk tools in handen krijgen om hun werk op een zo veilig mogelijke manier te doen.” Daarnaast maakt NU’91 zich hard voor de nabestaanden van de overleden. “Zij moeten kunnen rekenen op een financiële tegemoetkoming die recht doet aan de situatie. Nabestaanden hebben al genoeg aan hun hoofd in deze situatie.”


Vragen over corona met betrekking tot je werkplek? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op.

NU’91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Tijdens de coronacrisis treedt NU’91, meer dan ooit, op als woordvoerder voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Word lid van onze club. Samen hebben we een luidere stem en hebben wij meer daadkracht en invloed richting politiek, verzekeraars, instellingen en andere stakeholders. Samen maken wij het verschil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *