Geef jouw mening over wetsvoorstel voor meer zeggenschap

Meer zeggenschap zorg

VVD en GroenLinks zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met een wetsvoorstel om de invloed van zorgverleners vast te leggen. Het gaat dan vooral om zeggenschap op het zorginhoudelijke beleid en op de manier waarop zorg binnen de instelling verleend wordt. Nu het concept van het wetsvoorstel klaar is, vinden beide partijen het erg belangrijk dat zorgverleners de kans krijgen hierop te reageren. “Daarom willen wij zorgverleners bij deze zelf vragen hoe ze tegen ons voorstel aankijken”, aldus VVD en GroenLinks.

Stem terug

“Zonder inhoudelijk in te gaan op het voorstel is het goed om te zien dat er een concept wetsvoorstel ligt voor meer zeggenschap voor zorgprofessionals”, zegt Stella Salden, voorzitter van NU’91. “Wij roepen al vanaf het ontstaan van onze beroepsorganisatie dat professionals in de zorg hun stem terug moeten krijgen. Waarmee we willen zeggen dat deze beroepsgroep de ruimte moet krijgen en hebben om zelf te bepalen hoe zij de zorg moeten en willen leveren. De zorg wordt namelijk verleend op de werkvloer en niet daarboven.”

Gebrek aan zeggenschap

Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Hayke Veldman (VVD) beamen wat Stella zegt. “De afgelopen jaren horen wij constant geluiden van zorgverleners over een gebrek aan zeggenschap. Dat managers en bestuurders, zonder ervaring in de zorg, bepalen hoe zorgverleners zorg moeten leveren. Verhalen van verpleegkundigen en verzorgenden die nergens bij betrokken worden, terwijl zij toch echt degenen zijn met de meeste professionele expertise, zijn aan de orde van de dag.” Dit is dan ook de reden dat beiden aan de slag zijn gegaan met een wetsvoorstel waarin de invloed van zorgverleners wordt vastgelegd.

Professionele expertise

Na een heleboel gesprekken met zorgverleners zijn Corinne Ellemeet en Hayke Veldman tot twee belangrijke conclusies gekomen:

  1. Zorgverleners zijn intrinsiek gemotiveerd om goede zorg te verlenen. 
  2. Zorgverleners weten vanuit hun eigen professionele expertise heel goed hoe je goede zorg kunt verlenen. 


“Op basis van die twee aannames, met als leidend principe ‘niets over zorgverleners zonder zorgverleners’, zijn we tot een conceptvoorstel gekomen. Maar ook hierbij willen we ons leidende principe eer aan doen. Daarom willen wij nu zorgverleners zelf vragen hoe ze tegen ons voorstel aankijken.” Voor NU’91 is het belangrijk dat de beroepsgroep meer inspraak en invloed heeft op alle niveaus. Stella: “In welke vorm dat is, is dan ondergeschikt. Maar dit concept wetsvoorstel kan daar zeker aan bijdragen.” 

Reageren op wetsvoorstel

Op de site www.internetconsultatie.nl/invloedzorgverleners is het conceptvoorstel te lezen en is het mogelijk voor zorgprofessional om hierop te reageren. Dit kan nog t/m vrijdag 20 november. Een mooie kans om je stem te laten horen!


Vragen over corona met betrekking tot je werkplek? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op.

NU’91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Tijdens de coronacrisis treedt NU’91, meer dan ooit, op als woordvoerder voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Word lid van onze club. Samen hebben we een luidere stem en hebben wij meer daadkracht en invloed richting politiek, verzekeraars, instellingen en andere stakeholders. Samen maken wij het verschil!

1 reactie op “Geef jouw mening over wetsvoorstel voor meer zeggenschap”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *