Versoepeling quarantaineplicht zorgprofessionals moet van tafel

Tweede coronagolf zorgprofessionals

Van het zorgpersoneel geeft 33% aan niet goed genoeg uitgerust te zijn om de tweede coronagolf aan te kunnen. Daarnaast blijken nog steeds niet overal voldoende en deugdelijke beschermende middelen voorradig te zijn. Bovendien geeft 24% van de ondervraagden aan dat de reguliere zorg binnen de zorgorganisatie al wordt afgeschaald wegens de grote toename van covidpatiënten. Dat blijkt uit een ledenpeiling die NU’91 hield in samenwerking met het televisieprogramma EenVandaag

De enquête werd door 2.800 zorgprofessionals ingevuld. Nu de tweede golf een feit is, wilden de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden en EenVandaag – met input van de beroepsgroep – in kaart brengen wat de huidige stand van zaken binnen is bij zorgprofessionals. Dat het nog niet overal op orde is, zorgt voor ongerustheid bij de beroepsorganisatie. Stella Salden, voorzitter van NU’91: “Het personeelstekort is normaal al een groot probleem. We weten dat er nog meer uitval komt als zorgprofessionals onvoldoende uitgerust weer aan de slag moeten. Tel daarbij het feit op dat zorgprofessionals ook zelf besmet kunnen raken. Dat zagen we al in grote mate tijdens de eerste golf. Er moet dus nog op heel veel terreinen iets gebeuren wil de zorg dit echt aan kunnen. En dan nog zal het een wankel evenwicht zijn.”

Groot verantwoordelijkheidsgevoel

Uit de enquête blijkt tegelijkertijd dat verpleegkundigen en verzorgenden ondanks de vermoeidheid en de traumatische eerste golf hun patiënten en collega’s niet in de steek willen laten. Dat zorgt in 61% van de gevallen voor nog meer druk om te gaan werken. Stella Salden: “We hebben het tijdens de eerste golf gezien: deze beroepsgroep staat er. In sommige gevallen zelfs met risico voor de eigen gezondheid en die van hun naasten. Dat laat de betrokkenheid en hun verantwoordelijkheidsgevoel zien. We horen veel terug dat ze teleurgesteld en boos zijn over het gebrek aan waardering, met name vanuit de politiek. Er wordt bijvoorbeeld al zo lang gesproken over die bonus en deze is nog altijd niet uitgekeerd. Toch wordt wel van hen verwacht dat ze er nu weer staan. In sommige gevallen moeten zij zelfs met klachten gaan werken als de uitslag van een test er nog niet is, omdat er anders nog grotere personeelsproblemen zijn. Dat valt toch niet meer uit te leggen.”

Uitzonderingspositie van tafel

Daarom pleit NU’91 ervoor dat de uitzonderingspositie die er nu voor zorgprofessionals is verdwijnt. Zo mogen zorgmedewerkers volgens de richtlijnen van het RIVM bij grote nood aan het werk, terwijl zij een verhoogd risico vormen. Bijvoorbeeld als zij terugkeren uit een land waar code rood of oranje geldt of wanneer zij nauw contact hebben gehad – of samenwonen – met een positief getest persoon. Die versoepeling van de quarantaineplicht is volgens de richtlijn alleen mogelijk ‘indien de continuïteit van zorg in het geding komt’. Op dit moment zien we echter dat door werkgevers zowel per sector, als per instelling de richtlijnen verschillend worden uitgelegd. Terwijl juist in de zorg wordt gewerkt met de meest kwetsbare mensen. “Uit de enquête blijkt dat dit zorgt voor veel onrust en onduidelijkheid. Het druist in tegen het gevoel van zorgprofessionals, omdat zij juist hun kwetsbare patiënten willen beschermen. Dit voelt voor hen dus heel dubbel. Een uitzondering kan er echt alleen zijn als de continuïteit van zorg niet meer gewaarborgd kan worden en andere oplossingen geen uitkomst bieden”, aldus Stella Salden.

Structurele oplossing

NU’91 vindt dat er naar andere oplossingen gezocht moet worden voor het personeelsprobleem, zonder de veiligheid van zorgprofessionals en de zorg in het gevaar te brengen. Te denken valt aan uitwisseling van personeel op regionaal niveau, inzet van de aanmeldingen bij  ‘Extra Handen voor de Zorg’  en gebruik te maken van de aanwas van nieuwe mensen die is ontstaat uit De Nationale Zorgklas. Dit is een landelijk initiatief dat ervoor zorgt dat er op een verantwoorde wijze, via een versneld leertraject, extra hulpkrachten worden voorbereid op het werken in de zorg. Ook de inzet van medisch personeel van defensie zou overwogen moeten worden.


Vragen over corona met betrekking tot je werkplek? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op.

NU’91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Tijdens de coronacrisis treedt NU’91, meer dan ooit, op als woordvoerder voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Word lid van onze club. Samen hebben we een luidere stem en hebben wij meer daadkracht en invloed richting politiek, verzekeraars, instellingen en andere stakeholders. Samen maken wij het verschil!

4 reacties op “Versoepeling quarantaineplicht zorgprofessionals moet van tafel”

 1. Hallo,

  Helemaal eens dat dit niet kan.
  Vandaag ren collega met 2 positieve corona kinderen thuis en ziek. Ze mag gewoon komen werken.
  We schieten ons doel nu echt voorbij. We hebben grote tekorten en zijn niet op Te vullen. Maar kan er niet bij dat het hele land zich eraan moet houden.en wij staan gewoon in pak zelf als we verdacht zijn en getest zijn. Onbegrijpelijk en niet acceptabel. Alles op het ziekenhuis draaiende te houden 😔

 2. Gerda Coenen van Binsbergen

  Wat ik me afvraag deze week was een familie lid positief getest contact gehad met de locatie manager die heeft de test aangevraagd en zegt dan dat ik zelf mijn diensten bij collega’s uit moet zetten en dan als de test negatief is de diensten van de collega’s die voor jou werken op een ander moment terug werken.
  Zou dit zo werken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *