Uitleg over code geel, rood en oranje van vakantielanden

Bij NU’91 komen veel vragen binnen over vakanties en het afreizen naar landen in het buitenland. Sommige werkgevers hebben aangegeven dat als je vast komt te zitten vanwege de coronamaatregelen je het risico loopt om op je salaris te worden gekort. Mag dit zomaar? En wat betekenen de kleurcodes van de vakantielanden? We zetten het voor je op een rij. 

Allereerst de codes op een rij. Bij code rood worden alle reizen door de Rijksoverheid afgeraden. Eveneens wordt ontraden om naar landen te reizen die code oranje hebben, behalve als het echt noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen hier niet onder en worden daarom afgeraden. Ga je toch, dan is het dringende advies van de Rijksoverheid om bij terugkomst in Nederland meteen twee weken in quarantaine te gaan. Naar gebieden met code geel kun je op vakantie, maar blijf je waakzaam, aldus de Rijksoverheid. De situatie kan immers plotseling veranderen.

Thuis in quarantaine

Als je er als werknemer bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land waar code rood of oranje geldt, weet je dat van je verwacht wordt dat je na terugkeer in quarantaine moet. Behalve als je thuis kunt werken, betekent dit dat je je werk niet kunt doen. Omdat je dit op voorhand weet, kan gesteld worden dat de oorzaak dat je je arbeid niet verricht in jouw risicosfeer ligt. Dit zou dan kunnen betekenen dat je tijdens de periode van quarantaine geen recht op loon hebt als je je werk niet kunt doen.

Afreizen naar code geel

In de meeste Europese landen geldt op dit moment echter een geel reisadvies. Omdat reizen naar die landen niet wordt ontraden, zal een verandering van de situatie –  waardoor de werknemer tijdens de vakantie of na terugkeer toch in quarantaine moet – waarschijnlijk niet in de risicosfeer van de werknemer vallen. Dat betekent dus dat je werkgever je dient door te betalen gedurende deze periode. Let op: dit kan anders liggen als er al signalen waren dat code geel zou kunnen wijzigen in oranje.

Stel werkgever op de hoogte

Indien je als werknemer niet kunt terugkeren naar Nederland is het van belang dat je je werkgever hiervan direct op de hoogte stelt. Wanneer je wel kunt terugkeren maar in quarantaine moet, doe je er verstandig aan om je schriftelijk beschikbaar te stellen voor werk.

Vragen over corona met betrekking tot je werkplek? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op.

NU’91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Tijdens de coronacrisis treedt NU’91, meer dan ooit, op als woordvoerder voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Word lid van onze club. Samen hebben we een luidere stem en hebben wij meer daadkracht en invloed richting politiek, verzekeraars, instellingen en andere stakeholders. Samen maken wij het verschil!

4 reacties op “Uitleg over code geel, rood en oranje van vakantielanden”

 1. Evelijn de Graaf

  Verkeerde informatie! Afreizen naar een vakantie land en daardoor vast komen te zitten is ALTIJD voor risico van de werknemer. Dus ook voor code geel. Er geldt voor de werkgever geen loondoorbetalingsplicht. Of men dient (onbetaald) verlof op te nemen. Uiteraard in overleg met elkaar.

  1. Hallo Evelijn,

   Dank voor je bericht. De informatie is vooralsnog juist, echter: de situatie die nu voorligt is anders dan de situaties die eerder voorgekomen zijn. Vandaar dat we een nuance toevoegen door het woord ‘waarschijnlijk’. We houden de situatie voortdurend in de gaten dus mocht het veranderen, dan passen we de berichtgeving aan.

 2. Ik vraag me af, waarom moet een werkgever hiervoor betalen. Bekijk het eens vd andere kant. In de lock down gewoon je loon ontvangen, je vakantiegeld, je pensioen doorbetaald. Maar je hebt 7 weken niet gewerkt. Stel je gewoon eens voor. 7 weken geen loon, je huur, gas, water, licht, telefoon, internet, TV, verzekeringen, abonnement sportclub, boodschappen en dan heb ik het nog niet over een terrasje pikken,etentje, bios, kleding, schoenen KAPPER, ziektekostenverzekering, auto, wegenbelasting, En nu komt het….. dan moet je bv 5, 10, 20 personen nog hun loon betalen, en alles wat daar bij hoort zoals loonheffing, ziekteverzuim verzekering, ( die echt niet uitkeert in dit geval ) pensioen, arbodienst, DUS wat wil ik hiermee zeggen? Het mes snijdt aan 2 kanten. Een vaste baan is niet vanzelfsprekend. Jouw baas heeft geen bodemloze put waar hij/ zij uit kan putten. Op vakantie? Zeker dat willen we allemaal. Moet je dat NU willen? Ik sla een jaartje over. Hoeveel bedrijven staan op het eind van het jaar nog overeind? We gaan het zien.

 3. Waarschijnlijk is persoon van Mierlo geen zorgmedewerker, maar inderdaad het mes snijdt van 2 kanten.
  Nu 91 is een bond voor gezondheidszorg. Ik kan praktisch niet bedenken dat de zorgmedewerkers 7 weken betaalt thuis hebben gezeten tijdens de lock-down. Tijdens deze periode is er juist door de zorgmedewerkers extra hard gewerkt.
  Mogen de zorgmedewerkers dan wel nadat men uit een corona risicogebied komen, waarvan vooraf niet bekend was dat de codering ging veranderen naar oranje/rood betaalt thuis zitten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *