G. Hoe verhouden de adviezen van het RIVM zich tot de Arbowet?

Het is zaak om allebei op te volgen. De richtlijnen van het RIVM zijn het vertrekpunt en het minimale dat er aan bescherming dient te zijn. Dat betekent dat, mocht een werkgever daar niet aan kunnen voldoen en onvoldoende noodzakelijke beschermingsmiddelen (conform RIVM-richtlijn) aanbieden, je dat direct intern aan de kaak moet stellen. Dit kan je doen bij de OR.

De Arbowet is een kaderregeling, waarin alleen algemene bepalingen staan die door organisaties en sociale partners nader moeten worden ingevuld. In de Arbowet is opgenomen dat de werkgever verantwoordelijk is voor de veiligheid van medewerkers. Hoe dat moet vind je in de arbocatalogus voor jouw branche en jouw eigen organisatiebeleid. Bij twijfel over specifieke situaties, overleg dan met jouw HR-afdeling of de arbo-arts over wat te doen.

Het kan zijn dat het antwoord op jouw specifieke situatie niet van toepassing is of je hebt een aanvullende vraag. Indien je lid bent, kun je contact opnemen met de Juridische Service via telefoonnummer 030-2964144 of via de mailĀ juristen@nu91.nl.

Categorie: > Veiligheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *