Het vaccin is zo snel ontwikkeld, gaat dit ten koste van de veiligheid?

Dr. Jean-Luc Murk: “Hieronder staan in het beknopt de redenen opgesomd hoe het coronavaccin zo snel –  maar ook veilig – ontwikkeld kon worden:
1. Het SARS-CoV-2 virus is een makkelijk doelwit om een vaccin tegen te ontwikkelen. Er was al veel voorwerk verricht op vaccins tegen het SARS- en het MERS-coronavirus, broertjes die veel op het huidige virus lijken.
2. De techniek om vaccins te ontwikkelen, is enorm verbeterd. De traditionele vaccinontwikkeling was afhankelijk van het ‘kweken van virus’ in eieren of cellen; een dure en tijdrovende methode. Moderne technieken kunnen deze stap overslaan en direct werken met de genetische code van het virus. De genetische code was januari 2020 bekend.
3. Er was voldoende geld beschikbaar door steun van overheden en gezondheidsorganisaties. Daardoor konden meer mensen worden vrijgemaakt voor de ontwikkeling van het vaccin en bedrijven ook de grootschalige productie van hun vaccin opstarten.
4. Toelatingsinstanties voor vaccins waren vanaf het begin betrokken. Waar mogelijk werden stukjes van het dossier al beoordeeld terwijl trials nog liepen. Er zijn vooraf met de vaccinbedrijven afspraken gemaakt over de eisen waar het vaccin aan moet voldoen.
5. Er waren voldoende vrijwilligers te vinden voor de studies. Door al deze factoren kon het coronavaccin in recordtempo worden ontwikkeld en getest en gaat de goedkeuring sneller. Er zijn dus geen bochten afgesneden. De veiligheid wordt op exact dezelfde wijze onderzocht en beoordeeld als voor andere vaccins, met dezelfde hoge eisen.”

Categorie: > Coronavaccin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *