Minister van Ark: ‘Inzetten op beter aangiftebeleid voor toenemende agressie in de zorg’

Overleg NU'91 politiek minister van Ark

NU’91 heeft op maandag 27 oktober samen met de andere bonden overleg gehad met Minister van Ark over de actuele zaken die spelen binnen de zorgsector. Twee belangrijke punten in het overleg waren de toenemende agressie in de zorg en het meldpunt PBM, die wij als NU’91 hebben opgericht. De uitkomsten van het overleg zetten we hieronder voor je op een rijtje:

Toenemende agressie

Actie: De coronacrisis- en maatregelen zorgen ervoor dat een grote groep zorgprofessionals meer agressie ervaart op de werkvloer. Maar liefst 60% geeft dit aan in een peiling, die wij in juli hebben uitgezet, onder zo’n 1200 leden. Naar aanleiding van dit bericht zijn er nog meer (schrijnende) verhalen boven tafel gekomen waarin zorgprofessionals een voorbeeld geven van die toenemende agressie.

Reactie: De minister geeft aan in overleg te gaan met justitie en werkgevers, zodat dit probleem bij hen nog meer onder de aandacht komt. Daarnaast geeft ze aan hierbij in te zetten op een beter aangiftebeleid waarin de aangifte zo snel mogelijk/direct wordt afgehandeld en waar nodig bestraft (lik-op-stukbeleid).

Meldpunt persoonlijke beschermde middelen (PBM)

Actie: Het meldpunt PBM van NU’91 is sinds half oktober in de lucht. Wij zijn dit meldpunt gestart om inzichtelijk te maken of zorgprofessionals over voldoende en deugdelijke PBM beschikken als zij dat nodig achten. Dit naar aanleiding van onze ledenpeiling waarin veel zorgprofessionals aangaven dat dit binnen hun organisatie nog niet op orde is. Sinds het meldpunt in de lucht is, stromen de meldingen binnen.

Reactie: De minister neemt dit mee in het werkgeversoverleg. Ze wil dat de werkgevers de uitkomsten van de meldingen goed doornemen en legt een verzoek bij ze neer om de PBM waar nodig ter beschikking te stellen.

Ga hier naar het meldpunt.

COVID-19: beroepsziekte zonder bewijslast

Actie: Al eerder heeft NU’91 aangekaart dat COVID-19 moet worden erkend als beroepsziekte waarvoor geen bewijslast nodig is. Nu is het nog zo dat ieder geval afzonderlijk moet worden beoordeeld. Dat betekent dat bij iedere zorgprofessional die corona heeft, moet worden gekeken waar de besmetting is opgelopen. In de praktijk zal dit leiden tot onnodige discussies.

Reactie: De minister geeft te kennen ons te snappen in hierboven genoemd punt. Daarom gaat ze het advies van Ton Heerts verder onderzoeken. Ton Heerts is voorzitter van de onafhankelijke commissie ‘Vergemakkelijking Schadeafhandeling Beroepsziekten’ (VSAB). De VSAB adviseerde de minister in mei om te investeren in een betere preventie om beroepsziekten te voorkomen. Aangevuld om het voor werkenden met een beroepsziekte mogelijk te maken om snel en zonder hoge drempels maatschappelijke erkenning te krijgen voor het feit dat ze ziek zijn geworden door hun werk. In dit geval door COVID-19. Eind november hoopt ze hier meer over te kunnen zeggen.

Minister van Ark laat weten dit soort overleggen zeer te waarderen. Diverse vervolgoverleggen met NU’91 en de overige bonden staan dan ook al gepland. Sociale partners worden voor overleggen, waar de arbeidsmarkt aan de orde is, ook uitgenodigd.


Vragen over corona met betrekking tot je werkplek? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op.

NU’91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Tijdens de coronacrisis treedt NU’91, meer dan ooit, op als woordvoerder voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Word lid van onze club. Samen hebben we een luidere stem en hebben wij meer daadkracht en invloed richting politiek, verzekeraars, instellingen en andere stakeholders. Samen maken wij het verschil!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *