NU’91 wil verruiming richtlijnen beschermende middelen voor zorgprofessionals

De regel dat beschermende middelen niet preventief nodig zijn als je 1,5 meter afstand houdt, moet voor zorgprofessionals verdwijnen. Dat stelt NU’91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Die richtlijn is namelijk volgens de beroepsorganisatie voor zorgmedewerkers volstrekt onhaalbaar. “Zorg verleen je niet op  1,5 meter afstand.”

Met name in de thuiszorg voelt men zich onveilig omdat daar de beschermende middelen niet preventief mogen worden ingezet, terwijl daar wel behoefte aan is. Zeker vanwege het feit dat zij op een dag in contact komen met de vele patiënten en hun naasten. Uit eerder onderzoek van NU’91 kwam tevens naar voren dat een groot deel van de zorgmedewerkers aangeeft dat de middelen er niet zijn of dat de voorraad bij een uitbraak te beperkt is.

Beschermende middelen voor iedere zorgprofessional  

Stella Salden, voorzitter NU’91: “Alle zorgprofessionals moeten over voldoende beschermende middelen kunnen beschikken. Daarvoor moeten de richtlijnen voor het gebruiken van beschermende middelen worden verruimd. Er moeten duidelijke en heldere afspraken komen die vastgesteld zijn op basis van veiligheid voor de zorgprofessionals. In een eerder stadium hebben we de inspectie verzocht om vanuit dit oogpunt naar de bestaande richtlijnen te kijken.”

Onvrede over richtlijnen RIVM NU’91 ziet dat in toenemende mate onvrede ontstaat over de RIVM-richtlijnen en het afschalen van de protocollen op basis van beschikbaarheid. Zo wordt er in de richtlijnen gezegd dat een halterschort ook voldoet als de beschermende schorten met PE-coating en lange mouwen op zijn. Dergelijke aanpassingen zijn volstrekt onacceptabel en zorgen ervoor dat de veiligheid van zorgprofessionals in het geding komt.


Vragen over corona met betrekking tot je werkplek? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op.

NU’91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Tijdens de coronacrisis treedt NU’91, meer dan ooit, op als woordvoerder voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Word lid van onze club. Samen hebben we een luidere stem en hebben wij meer daadkracht en invloed richting politiek, verzekeraars, instellingen en andere stakeholders. Samen maken wij het verschil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *