NU’91 stuurt brandbrief naar minister over onjuiste mondmaskers

Onveilige mondmaskers

Een groot deel van de mondmaskers die in de verpleeghuissector wordt gebruikt, voldoet niet aan de norm. Dat blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. NU’91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, vindt deze situatie dusdanig zorgelijk dat er door hen een brandbrief naar minister Hugo de Jonge is gestuurd. 

In de brief dringt de beroepsorganisatie er op aan dat het zorgen voor voldoende, deugdelijke mondmaskers de hoogste prioriteit op de agenda van de minister moet hebben. Stella Salden, voorzitter van NU’91: “Al sinds maart geven wij aan dat de beschermende middelen niet goed verdeeld zijn. In de eerste weken stonden zorgprofessionals uit de VVT-sector achteraan. Na de nieuwe verdeelsleutel leek de bevoorrading beter te gaan. Des te pijnlijker is het om nu te horen dat een groot deel van de mondmaskers wordt afgekeurd omdat zij niet aan de juiste certificering voldoen. Zo creëer je een schijnveiligheid en lopen zorgprofessionals in die sector alsnog gevaar. Dat is onacceptabel.” 

Tijd voor duidelijkheid
Volgens NU’91 wordt het tijd dat er antwoorden komen op de vragen van verpleegkundigen en verzorgenden. Zij willen weten wanneer de middelen op orde zijn, wanneer hierover meer duidelijkheid komt en of de middelen waarmee zij werken veilig zijn. Zij maken zich zorgen over hun eigen veiligheid en die van hun familie en patiënten. Daarbij benadrukt de beroepsorganisatie nogmaals dat in de zorg het houden van anderhalve meter afstand geen optie is. Afschaling naar mondmaskers van mindere kwaliteit mag en kan niet de norm zijn als het gaat om de zorg rondom coronapatiënten. Meerdere zorgmedewerkers raakten zelf al besmet, verdere verspreiding wegens niet-deugdelijk materiaal moet door de inzet van verkeerd materiaal worden voorkomen. NU’91 roept de minister op om deze week nog met een reactie naar de beroepsgroep te komen. 


Vragen over corona met betrekking tot je werkplek? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op.

NU’91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Tijdens de coronacrisis treedt NU’91, meer dan ooit, op als woordvoerder voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Word lid van onze club. Samen hebben we een luidere stem en hebben wij meer daadkracht en invloed richting politiek, verzekeraars, instellingen en andere stakeholders. Samen maken wij het verschil!

3 reacties op “NU’91 stuurt brandbrief naar minister over onjuiste mondmaskers”

  1. Hallo

    We gebruiken in het verpleeghuis niet enkel niet geschikte mondmaskers. Ook de leveranciers leveren gewoon vinyl handschoenen in plaats van nitril

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *