NU’91 pleit voor aanscherping testbeleid voor zorgorganisaties en zorgprofessionals

Aanscherping testbeleid

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten die kunnen wijzen op COVID-19 zich laten testen. Een goed besluit, maar tegelijkertijd zorgt het ervoor dat mensen op sommige plekken langer moeten wachten tot ze getest kunnen worden. Daarnaast is de uitslag vaak niet binnen 24 uur bekend, ondanks het feit dat minister De Jonge dit wel heeft toegezegd. NU’91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, pleit er voor dat het testbeleid binnen zorgorganisaties wordt aangescherpt. 

Zo vindt de beroepsorganisatie dat patiënten en medewerkers binnen zorgorganisaties van alle sectoren voorrang moeten krijgen. Samen met andere risicogroepen moeten zij vooraan worden gezet als het gaat om testen. Daar mag geen discussie over mogelijk zijn en gebrek aan testcapaciteit mag geen argument zijn. NU’91 vindt dat zij binnen 12 uur getest moeten worden en dat de uitslag binnen 24 uur bekend moet zijn. 

Weekend- en feestdagen mogen hierop geen uitzondering vormen. 

Testen binnen 12 uur

Stella Salden, voorzitter van NU’91: “De risico’s zijn te groot om hier langer op te moeten wachten. We horen verhalen vanuit zorgorganisaties dat patiënten 48 uur moeten wachten voor zij worden getest en dat het vervolgens nog eens 48 uur duurt voordat de uitslag bekend is. Iemand verblijft op een afdeling en kan daardoor andere (kwetsbare) cliënten besmetten of het personeel zelf. Door snel duidelijkheid te verschaffen kan er veel gerichter worden gehandeld en kan een eventuele verdere uitbraak worden voorkomen, omdat je er veel directer bovenop zit. Bovendien wordt het ziekteverzuim veel hoger als zorgmedewerkers onnodig lang thuis moet blijven omdat zij wachten op de uitslag.” 

Goede bescherming

Daarnaast speelt het mentale aspect een grote rol volgens de beroepsorganisatie. “Patiënten worden afgezonderd en verblijven alleen in isolatie. Zij begrijpen soms door een beperking of cognitieve aandoening niet waarom dit nodig is. Bovendien worden er veel persoonlijke beschermende middelen ingezet die mogelijk niet nodig zijn. Met het oog op de schaarste is dat zonde. We hebben toch inmiddels wel genoeg geleerd van de afgelopen maanden om te weten dat het zo nooit meer mag gebeuren? We vragen politiek om het goed te regelen, zodat de mensen die dit het meeste nodig hebben goed worden beschermd.”


Vragen over corona met betrekking tot je werkplek? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op.

NU’91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Tijdens de coronacrisis treedt NU’91, meer dan ooit, op als woordvoerder voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Word lid van onze club. Samen hebben we een luidere stem en hebben wij meer daadkracht en invloed richting politiek, verzekeraars, instellingen en andere stakeholders. Samen maken wij het verschil!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *