NU’91 dringt aan op bonus voor zorgmedewerkers

Al enkele maanden leveren verpleegkundigen en verzorgenden een buitengewone inspanning in de strijd tegen het coronavirus. Zij staan daarbij onder grote emotionele druk, ondervinden een hogere fysieke belasting en daarnaast draait een deel extra overuren. Op 19 maart is in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin het kabinet verzoekt om zorgprofessionals een bonus toe te kennen. Echter laat deze bonus nog steeds op zich wachten. 

Aandacht bij Tweede Kamer

Daarom heeft NU’91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, de bonus nogmaals onder de aandacht gebracht bij alle fracties van de Tweede Kamer. Daarbij is verzocht om op korte termijn een voorstel te doen voor alle zorgmedewerkers van Nederland, om zo de woorden om te zetten in daden. 

Echte waardering

Stella Salden, voorzitter van NU’91: “De uitspraken over de waardering in de vorm van een bonus wordt door de beroepsgroep zeer gewaardeerd, maar momenteel vragen verpleegkundigen en verzorgenden zich af of de gedane toezeggingen ook daadwerkelijk worden waargemaakt en vooral: wanneer. Al weken staan zij in de frontlinie en hoewel de piek lijkt af te nemen, is de grote werkdruk voorlopig nog niet voorbij. De steun en complimenten van de afgelopen weken waren hartverwarmend, maar een waardering in de vorm van een onbelaste vergoeding zal door velen als een echte steun in de rug worden ervaren.”


Vragen over corona met betrekking tot je werkplek? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op.

NU’91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Tijdens de coronacrisis treedt NU’91, meer dan ooit, op als woordvoerder voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Word lid van onze club. Samen hebben we een luidere stem en hebben wij meer daadkracht en invloed richting politiek, verzekeraars, instellingen en andere stakeholders. Samen maken wij het verschil!

34 reacties op “NU’91 dringt aan op bonus voor zorgmedewerkers”

 1. Pieter Springer

  En dat bedoelde ik nou!! Voor alle zorgmedewerkers.
  Goed opgepakt. Hier gaat het om en niet allen voor verpleegkundigen en verzorgenden maar ALLE zorgmedewerkers. Laat die airmiles a.u.b. masr zitten

 2. Als er een bonus komt dan aub voor ALLE zorg medewerkers!! Voor ÁLLE zorg sectoren! Zorg dat het niet met als de eerste 6 weken van de crisis gaat en de aandacht en focus alleen op de ziekenhuizen ligt!
  Dus ook ggz, ggz, verpleeghuizen, wijkverpleging, kraamzorg
  En onderschat vooral ook niet de waarde van collega’s die de reguliere afdelingen en routes hebben gedraaid! Ook zij hebben extra diensten gedraaid zodat anderen voor de corona patiënten konden zorgen! Iedereen gelijk, allemaal dezelfde waardering!

 3. José van den Broek

  De afgelopen periode zijn wij dagelijks geconfronteerd met nieuws rondom corona. Het kan niemand ontgaan zijn hoe hoog de druk op de medewerkers in de gezondheidszorg was. Het lijkt nu de goede kant op te gaan en hopelijk blijft dat zo. Mensen denken weer aan uitgaan en vakanties.
  Volgens mij is dit het moment om ook onze dank in financiële vorm uit te drukken. Ik denk dat veel mensen dit met mij eens zijn en we niet hoeven te wachten tot de politiek hier actie in neemt. Via crowdfunding moet het mogelijk zijn om een mooi bedrag op te halen. Kan iemand hierin met mij samenwerken?

 4. Hoe gaan jullie dat doen met de zzp-er die ook hun leven op het spel zetten op Covid afdelingen, in het ziekenhuis en in verpleeghuizen, en niet te vergeten thuiszorg, ggz, en gehandicaptenzorg?
  Want die verdienen dan net zo goed een bonus !!!!!

 5. Laat die bonus alstublieft zitten.
  Mensen die werken in de zorg hebben allemaal hun baan nog, worden meer gewaardeerd dan ooit.
  Geef het geld liever uit aan omscholingsprojecten en meer FTE’s in de dementiezorg zodat we ons vak beter kunnen uitoefenen. Daar zijn we pas echt mee geholpen.

  1. Bonus maar laten zitten? Naast bonus ook structurele loonsverhoging voor alle zorgmedewerkers. Al jaren onderbetaald. En die waardering die we nu krijgen is zo weer vervlogen. Eigenlijk nu al.. Velen steken virtueel de middelvinger naar ons op door zich niet aan de 1 1/2 meter te houden. Complotdenkers hebben geen idee wat zich op de werkvloer in ziekenhuizen en andere zorginstellingen heeft afgespeeld. Ik kots op de “ik ik ik maatschappij”!!!!

 6. Heel fijn dat dit nog een keer onder de aandacht wordt gebracht door jullie! We werden volop geroemd en gewaardeerd, maar nu de daad bij het woord moet worden gevoegd, is er stilte.
  Naast de fysieke en emotionele belasting van de afgelopen periode, komt nu bij velen ook het besef hoe heftig het was pas. Waardoor juist nu de emoties, oververmoeidheid, slapeloosheid, burn outklachten etc eruit komen.
  Verpleegkundigen zijn mensen die altijd doorgaan. Te allen tijde. Voor de patient. Voor de naasten van de patient. Voor de collega’s. We deden en doen het samen! Ik werk als SEH verpleegkundige op de spoedeisende hulp. Het was zwaar, hectisch, iedere dag weer anders, hartverwarmend en tegelijkertijd hartverscheurend wat we hebben meegemaakt.
  Het bedrijfsleven en de zzp ers worden met miljarden ondersteund door de overheid.
  Het lijkt mij dat er dan ook wel een miljardje voor de zorg in moet zitten? Wij zijn geen beroepsgroep die de barricades op gaat. Wij zijn geen beroepsgroep die de media als platform opzoekt om ons punt te maken. Wij zijn geen beroepsgroep die niet wil gaan werken omdat we bang zijn voor besmetting ( leraren, excusez moi). Wij gaan gewoon door. Orde van de dag. En dus… worden we gewoon weer vergeten in den Haag?
  Dank voor jullie inzet. Ben benieuwd!
  Vriendelijke groet,

 7. Dank voor het onder de aandacht brengen. Bonus komt tegemoet aan de extra gemaakte kosten maar voorkomt cynisme en demotivatie bij verpleegkundigen.
  Het is al jammer dat we er opnieuw om moeten vragen.

 8. Wat je zegt moet je ook doen regering Rutte. Ons niet blij maken met een dode mus. Kom nou een echt over de brug !!!!!

 9. Marlies van vugt

  Om te lezen dat de docenten nu wel een bonus gaan krijgen steekt enorm ! Zij hebben al een loonsverhoging gehad bij de vorige onderhandelingen en staan nu weer vooraan in de rij!!!
  Wij werken elke dag nog met risico zelf ook ziek te worden!
  En ik vind ook dat niet iedereen de bonus verdient! Er zijn heel veel verpleegkundige die 4 weken betaald verlof hebben gehad! Ok personeel en police medewerkers hebben niets gedaan in deze crisis! Als dat gaa gebeuren schrijf ik een brief aan de koning…..

  1. Marlies, weet je waarom zorgpersoneel betaald verlof heeft gekregen? Om als achtervang te dienen mocht de pleuris uitbreken en al die mensen die op de werkvloer werken eruit moeten ivm besmetting. Dan moet de 2e lichting worden ingeschakeld. En dat betaalde verlof is zonder onregelmatigheidstoeslag wat paar honderden euro minder aan salaris is waar niemand blij mee is. Dus jou opmerking vind ik ongepast.

  2. Dat is een reactie van iemand die niet gehinderd wordt door kennis en inzicht. Heel veel ondersteunende medewerkers, polimedewerkers en overig hebben in deze periode ook extra inspanningen geleverd, vaak op vreemde afdelingen in ander werk. En geen probleem en met plezier en voldoening. Derhalve vind ik je opmerking ongepast. Jammer!

 10. Gelukkig worden wij op onze werkplek …ziekenhuis Zuyderland locatie Sittard/ Heerlen wel gewaardeerd voor onze inzet …kaartje en diverse dankbetuigingen van de leiding en directie ….thuisbioscoopbon ennnnn een extra vrije dag !!!!

 11. Beste mensen van NU 91,

  Steeds minder patiënten komen op de ic’s met Corona. Dit is ook wat je in het nieuws hoort en leest. Dat is natuurlijk goed nieuws. Wat je niet leest is dat er nog steeds heel veel patiënten in isolatie op de seh komen. Iedeteen met een kuchje of verhoging gaat op de seh in isolatie, hoewel het personeel is afgeschaald en de bezetting weer als voorheen is.Hierdoor is de werdruk nog steeds hoog en soms zelfs hoger.
  Het is heel spijtig dat hiervoor geen aandacht is.

 12. Goed dat jullie het ook nog eens onder de aandacht brengen van de politiek. Ik neem aan dat de brief ook gegaan is naar het ministerie van VWS en minister Hugo de Jonge.

  Met vriendelijke groet, Daan van Os

 13. Goedemiddag

  Super dat jullie voor ons in de bres springen.
  Een bonus is altijd leuk.
  Maar het lijkt mij meer de tijd om structurele loonsverhoging te eisen.Het is precies zoals jullie het al aangeven;we stonden en staan nog steeds in de frontlinie.
  De leerkrachten hebben een dik salaris en staan niet eens aan de frontlinie,hebben niet te maken met ernstig zieke mensen waarbij hun eigen leven gevaar loopt.Hebben al die tijd geen of online lessen verzorgd.
  Ik weet niet maar ergens gaat er iets mis.
  Met vriendelijke groet
  Esther Martens

 14. Sietske van der Moolen

  Hoe kan het dat Hogeschool-medewerkers wel al een bonus hebben ontvangen voor hun inspanningen de laatste periode en zorgmedewerkers daar nog op moeten wachten? Beetje krom toch?

 15. Op 28 maart zei minister Hoekstra al in dagblad Trouw dat hij de waardering voor het zorgpersoneel belangrijker vindt dan de beloning en dat hij hoopt dat die waardering blijft.
  Ik hoop toch echt dat hij gaat begrijpen dat als die bonus er niet komt, het duidelijk is dat hij in elk geval absoluut geen waardering heeft.

 16. Hallo,
  Ik ben wel benieuwd of die bonus die beoogt wordt dat voor iedereen geldt of alleen begeleiding, verzorgend en verplegend personeel die altijd in de frontlinie staan.

    1. Hoi Rana,
     Ja dit geldt in principe ook voor de huishoudelijke hulpen als zij direct of indirect met coronazorg te maken hebben gehad. Jouw werkgever moet hiervoor de aanvraag indienen als jullie hiervoor in aanmerking komen.

 17. Christine Klein

  Ja we verdienen een bonus! Vandaag weer hutje mutje met mijn collega’s en patiënten.
  Corona is dan wel, voor nu uitgeblust maar we moeten maar ALLEMAAL opdraven, nodig of niet. alle andere disciplines blijven, om de beurt, thuis, artsen , pedagogische medewerkers, psychologen, diëtisten, maatschappelijk werkers etc etc en de verpleegkundige moeten maar aanwezig zijn. Of het voor hun gezondheid goed is doet er niet toe. De zg frontlinie … ik ben het zat! Ik ben geen soldaat en niet in het leger gegaan. Ik wil gerechtigheid, al is het maar in de vorm van een bonus. Waardering en beloning en niet applaus en bloemen en zeep en chocolade en ijs van goed bedoelde bedrijven , dat is heel lief maar laat de politiek eens een hand uitsteken!

 18. Ik vind het een goed idee als tenminste de bonus op een goede plek terecht komt dwz bij de mensen die daadwerkelijk hard hebben moeten werken. Dus de verpleegkundigen ,verzorgenden,huishoudelijke diensten artsen op de I.C. en in verpleeghuizen.

 19. Een bonus is leuk, maar eigenlijk moeten we de straat op om een beter salaris af te dwingen. En dan niet een procentje meer, maar een hogere inschaling. We verdienen het om twee schalen hoger gewaardeerd worden, vergeleken met andere beroepen waar een HBO opleiding voor nodig is.
  Dit is het moment, de maatschappij ziet ons als helden, (mede) van ons belastinggeld worden nu miljarden uitgekeerd, het is de hoogste tijd om in actie te komen voor onszelf. Afwachten tot iemand anders dat doet is zinloos.

 20. Ik vind alle mensen met een cruciaal/vitaal beroep helden. Ik ben van mening dat een eventuele bonus moet gelden voor een ieder met een beroep in deze categorie. Het valt mijn op dat in een enkele reactie getracht wordt om te beargumenteren waarom een bepaalde beroepsgroep de meeste aanspraak zou moeten maken op een bonus. Dit voelt een beetje aan als modder gooien naar elkaar. Laten we gewoon trots zijn op elkaar, op alle mensen in de frontlinie die hun steentje bijdragen om het land draaiende te houden gedurende deze Coronacrisis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *