Nieuwe verdeelsleutel voor beschermende middelen heeft nog te weinig effect

Twee weken geleden maakte minister De Jonge bekend dat er een nieuwe verdeelsleutel kwam voor de beschermende middelen. Zo zouden deze niet meer als eerste naar de acute zorg gaan, maar werden ook andere sectoren, zoals de verpleeghuizen en de thuiszorg, meegenomen. Uit onderzoek van NU’91 blijkt echter dat het op heel veel plekken nog steeds niet op orde is.

Uit de reacties van 600 respondenten blijkt dat er wel een kleine verbetering zichtbaar is, maar nog altijd is het volgens 47 % van respondenten niet op orde. Een groot deel geeft aan dat de middelen er niet zijn of dat de voorraad bij een uitbraak veel te beperkt is. Met name in de thuiszorg voelt men zich onveilig omdat daar de beschermende middelen niet preventief mogen worden ingezet, terwijl daar wel behoefte aan is. Zeker vanwege het feit dat de 1,5 meter afstand niet is na te leven in contact met de vele patiënten en hun naasten die zij op een dag zien.

Onveilig in de frontlinie
Voorzitter Stella Salden: “Het is schokkend om te moeten concluderen dat de beschermende middelen nog steeds niet op orde zijn. Hierdoor zijn onze mensen in de frontlinie nog steeds onvoldoende beschermd. Deze beroepsgroep moet te allen tijde hun werk veilig kunnen doen. Die beschermende middelen hadden weken geleden al op orde moeten zijn, zeker nu er zich in de verpleeghuizen een stille ramp voltrekt. In sommige gevallen vallen zelfs halve afdelingen weg door het coronavirus. Het geeft een gigantische druk bij verpleegkundigen en verzorgenden dat die middelen niet genoeg op voorraad zijn. Bovendien is het iedere keer weer de vraag of je ze op tijd krijgt geleverd.”

Ethische dilemma’s
Daarnaast speelt het ethische aspect een grote rol. Een groot deel van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft het gevoel dat zij hun patiënten niet voldoende kunnen beschermen. Dat zorgt voor een grote mentale last. Stella Salden: “Zorgprofessionals hebben er slapeloze nachten van. Zij voelen zich hierdoor met hun rug tegen de muur gezet.”

Testbeleid
Naast de andere verdeling van de beschermende middelen, is ook het testbeleid aangepast. Testen moeten sneller beschikbaar zijn voor zowel zorgprofessionals als patiënten. Dit gaat wel iets makkelijker en sneller, maar ook hier is het percentage (45 %) dat aangeeft dat het testen moeizaam of niet sneller gaat volgens NU’91 onacceptabel hoog.


Vragen over corona met betrekking tot je werkplek? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op.

NU’91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Tijdens de coronacrisis treedt NU’91, meer dan ooit, op als woordvoerder voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Word lid van onze club. Samen hebben we een luidere stem en hebben wij meer daadkracht en invloed richting politiek, verzekeraars, instellingen en andere stakeholders. Samen maken wij het verschil!

Bronvermelding beeld.

1 reactie op “Nieuwe verdeelsleutel voor beschermende middelen heeft nog te weinig effect”

  1. Pingback: Liveblog #5: de laatste corona-informatie voor verpleegkundigen - Nursing

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *