“RIVM en overheid hebben gezondheid zorgprofessionals in gevaar gebracht door richtlijn over mondmaskers”

Mondmaskers

Wij, als beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, zijn geschokt door het feit dat het RIVM nu pas heeft erkend dat een richtlijn over mondmaskers was gebaseerd op schaarste. Maandenlang werd namelijk gesteld dat het dragen van een mondkapje niet noodzakelijk was bij vluchtig contact met een (verdachte) coronapatiënt. Een richtlijn waarvan verpleegkundigen en verzorgenden al vanaf het begin veel vraagtekens hebben gezet. NU’91 vindt het schandelijk dat er zo met de veiligheid van zorgprofessionals is omgegaan.

Onvoorstelbaar

De beroepsorganisatie heeft al vanaf het begin bij de minister van Volksgezondheid en de inspectie aangekaart dat deze maatregel niet klopt. Daarbij is voortdurend gevraagd of deze was gebaseerd op schaarste, maar al die keren werd aangegeven dat dit niet zo was. “Dit is onvoorstelbaar”, aldus onze voorzitter Stella Salden. “De gezondheid van verpleegkundigen en verzorgenden is in gevaar gebracht. Ze zijn onnodig blootgesteld aan het risico om zelf ziek te worden of patiënten te besmetten. Het niet kunnen beschikken over voldoende mondmaskers heeft gezorgd voor veel emotionele en psychische druk. Schandelijk dat er zo wordt omgesprongen met deze beroepsgroep. Ze zijn terecht woedend over dit nieuws.”

Juridische stappen en spoedoverleg over richtlijn mondmaskers

NU’91 vindt de zaak zo kwalijk, dat ze juridische stappen overweegt. Daarnaast wil de beroepsorganisatie een spoedoverleg met de verantwoordelijke ministers De Jonge en Van Ark. Bovendien vindt NU’91 dat de overheid nu de verantwoordelijkheid moet nemen om alles op alles te zetten om het vertrouwen te herstellen. Stella Salden: “Dat vertrouwen was op dit punt toch al wankel, maar heeft hierdoor behoorlijke schade opgelopen. Hoe moeten zorgprofessionals de richtlijnen nu nog serieus nemen? Ook het feit dat voor zorgprofessionals nog steeds andere richtlijnen gelden dan voor de rest van de Nederlandse bevolking, is al lang niet meer uit te leggen. We vragen ons af hoe de overheid – die hiervoor uiteindelijk verantwoordelijk is – dit vertrouwen gaat herstellen en laat zien dat de veiligheid van onze zorgprofessionals de allergrootste prioriteit is. De onderste steen zal boven moeten komen om te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren.”


Vragen over corona met betrekking tot je werkplek? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op.

NU’91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Tijdens de coronacrisis treedt NU’91, meer dan ooit, op als woordvoerder voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Word lid van onze club. Samen hebben we een luidere stem en hebben wij meer daadkracht en invloed richting politiek, verzekeraars, instellingen en andere stakeholders. Samen maken wij het verschil!

12 reacties op ““RIVM en overheid hebben gezondheid zorgprofessionals in gevaar gebracht door richtlijn over mondmaskers””

 1. Vreselijk om te lezen
  Ik heb het zo vaak aangegeven geeft ons beschermende middelen !!!
  Wij” de zorg ” werken in de
  gevarenzone !!
  Helaas voor mij kwam uiteindelijk alles te laat!
  Nu de erge naweeën van de corona , nu zelfs bang voor mijn baan !!
  Bedankt RIVM !!!

 2. Mariëlla vanWijnen-Heijs

  Ik ben het met het stuk van Nu 91 helemaal eens.
  Niet alleen de zorg is op het verkeerde been gezet, de hele bevolking is op het verkeerde been gezet.
  Indien de bevolking massaal wist dat mondkapjes wel zouden helpen, dan was men ze zelf veel meer gaan maken en dragen.
  Aan zoethoudertjes hebben we niets.
  Een leider zoals Rutte die liegt en bedriegt MOET aftreden. Liefst samen met Grapperhaus.
  En voor Corona ziek geworden verzorgenden en verpleegkundigen die verkeerde RIVM richtlijnen hebben gekregen is applaus niet genoeg, daar moet gevaren geld voor komen zoals militairen krijgen in oorlogsrijden.

 3. Schandalig hoe er met ons zorgpersoneel om wordt gegaan!
  Ook zo vreemd is dat het RIVM in het begin ffp 1 mondkapjes adviseerde om ons tegen het virus te beschermen maar deze richtlijn al gauw veranderde in dat een chirurgisch mondkapje ook voldoende zou zijn. Terwijl algemeen bekend is dat een gewoon mondkapje alleen de ander beschermd maar niet de verzorgende zelf beschermd tegen het virus. Te gek voor woorden!! Het is toch maar dom verzorgend personeel, wat maakt het uit?! We klappen wel een keer voor ze…

 4. Ze zijn hierdoor verantwoordelijk voor de dood van veel oude mensen, en ook voor onnodig veel eenzaamheid van de oude mensen, ze mogen hier niet zomaar mee wegkomen

 5. Het is 1 groot schandaal dat medewerkers in de zorg hierdoor gevaar hebben gelopen . Sommige zorgaanbieders , zoals Buurtzorg hebben zelf hun verantwoordelijkheid genomen en medewerkers in de wijkzorg met beschermende middelen laten werken , maar Zorgbalans uit Haarlem e.o waar ik zelf werkzaam ben , schaarde zich achter de regels van het RIVM , schsndalig ! Het voelde voor mij vanaf het begin van de Corona pandemie al niet goed !

 6. Ik ben verbijsterd hoe de politiek en het RIVM de zorgprofessionals zo in de gevarenzone hebben gebracht. Wat moet je in den vrede met applaus, wanneer er met de gezondheid wordt gespeeld van zorgmedewerkers en patiente, louter en alleen om te verdoezelen dat ze hun zaken niet op orde hebben. Triest is ook, dat dezelfde situatie zich in de komende maanden voor kan doen.

 7. Ik heb steeds willen geloven dat het R.I.V.M en dit kabinet het zorgpersoneel geen onnodige risico’s zou laten lopen. Nu blijkt het een grote spel te zijn geweest waarin de zorgverleners als pion diende. Ik vindt dit meer dan schandalig. Zorgpersoneel kan niet staken en het is moeilijk om acties te bedenken die patiënten niet in gevaar brengt.
  Een applaus en éénmalige uitkering moet als een pleister op de mond dienen.

  Ik ben een oud z verpleegkundige en ouder van een kind met een handicap die niet meer thuis woont. En vindt dit niet te verkroppen. Wij moeten het R.I.V.M. En dit kabinet ter verantwoording roepen.

 8. Ik vind de mondkapjes-regel sowieso vreemd: ik werk bij de trombosedienst. Wij moeten vanaf de 1e patiënt totdat wij klaar zijn met onze route of poli, de hele tijd een mondkapje op. Wij hebben maar kort contact met de te prikken patiënt. Wanneer ik de thuiszorg of de verzorging in verpleeghuizen tegenkom, verbaas ik me dat zij geen mondkapje dragen; zij zijn veel langer met hun cliënt bezig.

 9. Vanaf het begin voelde het niet goed en was ik boos dat we geen mondkapjes nodig hadden vlgs het RIVM en mijn werkgever en had ik het idee dat dit gezegd werd omdat er niet voldoende voorraad was. maar ik twijfelde eraan of ik het wel bij het rechte eind had. Nu blijkt dat ik het bij het rechte eind had ben ik weer/nog steeds boos!

 10. Dat we genaaid werden was duidelijk, ik heb het mond maskerprobleem hier bij het infectiepreventie team neergelegd. Resultaat…. officiële waarschuwing. Nee , wat worden wij beloond en geapplaudisseerd, geweldig gewoon.

 11. Beste mensen, waar gaat onze maatschappij naartoe als er niet meer vanuit de politiek eerlijk wordt gecommuniceerd. Er staan ambtenaren aan het roer die niet weten hoe het werkt op de ministerie’s. Eerlijkheid duurt het langst en de waarheid komt uiteindelijk altijd uit. Het is ten koste gegaan van heel wat mensen levens, die vanuit passie hun vak hebben uitgeoefend. Vanuit juridisch oogpunt vindt ik dat we de politiek daarvoor verantwoordelijk moet stellen. Willens en wetens juiste informatie wegmoffelen onder het mom van schaarste. Mijn inziens is het RIVM daarbij ook ingeluisd. Om de burgers te doen geloven dat het schaarste was.
  Eerlijk zijn geeft vertrouwen, ik vertrouw de politiek niet meer!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *