“Erken COVID-19 als beroepsziekte zonder bewijslast”

Mondkapje beroepsziekte corona

Vanmiddag heeft overleg plaatsgevonden tussen ministers van VWS, NU’91 en overige bonden naar aanleiding van de richtlijnen rondom mondkapjes. NU’91 heeft nogmaals benadrukt dat de veiligheid van zorgprofessionals grote prioriteit moet hebben en dat het onacceptabel is dat hier op wat voor manier dan ook aan wordt getornd.

Stella Salden, voorzitter NU’91: “Het gesprek is teleurstellend verlopen. Er zijn totaal geen toezeggingen gedaan om het vertrouwen van de beroepsgroep te herstellen. Wederom is door NU’91 aangegeven dat verpleegkundigen en verzorgenden aan de voorkant betrokken dienen te worden bij dit soort essentiële zaken die betrekking hebben op het veilig kunnen werken.”

Corona als beroepsziekte

Mede naar aanleiding van de gebeurtenissen rondom de richtlijnen, heeft de beroepsorganisatie aangekaart dat COVID-19 moet worden erkend als beroepsziekte waarvoor geen bewijslast nodig is. Nu is het nog zo dat ieder geval afzonderlijk moet worden beoordeeld. Dat betekent dat bij iedere zorgprofessional die corona heeft, moet worden gekeken waar de besmetting is opgelopen. In de praktijk zal dit leiden tot onnodige discussies.

Veiligheid niet op eerste plaats

Stella Salden, voorzitter NU’91: “Zorgverleners hebben tijdens de eerste uitbraak continu klaargestaan om de zorg aan corona patiënten te verlenen, ook als hun eigen veiligheid niet volledig gegarandeerd kon worden. Dat kan natuurlijk echt niet. De richtlijnen zijn vooral vanuit medisch oogpunt bekeken en onvoldoende toegespitst op de praktijk. Door te luisteren naar verpleegkundigen en verzorgenden hadden veel risico’s voorkomen kunnen worden. Daar waar verpleegkundigen en verzorgenden besmet zijn geraakt, moet een fonds komen waaruit de extra kosten die corona met zich meebrengt kunnen worden verhaald. Denk aan revalidatie, therapie of inkomsten die wegvallen.”


Vragen over corona met betrekking tot je werkplek? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op.

NU’91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Tijdens de coronacrisis treedt NU’91, meer dan ooit, op als woordvoerder voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Word lid van onze club. Samen hebben we een luidere stem en hebben wij meer daadkracht en invloed richting politiek, verzekeraars, instellingen en andere stakeholders. Samen maken wij het verschil!

5 reacties op ““Erken COVID-19 als beroepsziekte zonder bewijslast””

 1. Ik vind dat er aangifte moet worden gedaan tegen de RIVM en Rutte en de Jong.
  Men heeft willens en wetens zorgvragers en zorgverleners in gevaar gebracht.
  Sterker opdracht tot moord gegeven door mondkapjes gebruik onnodig te verklaren.
  Als eerlijk was omgegaan met de problematiek zou iedereen zelf zo vindingrijk kunnen zijn geweest om hier wat op te verzinnen. Zodat het werk toch zo veilig Mogelijk was.

  1. Ingrid van Berkel-Huis

   Helemaal mee eens. Zorgvragers en zorgverleners zijn op deze manier in gevaar gebracht.
   Bij ons in de kliniek was 1 doos mondkapjes, die later bleek gestolen te zijn??? Wij boden aan om zelf mondkapjes te gaan maken en dat is toen afgewezen.
   1,5 meter is bij ons bijna niet te doen. Bezoek is later ook weer toegestaan, zonder dat er controle bij de deur was.
   Ik ben 64 jaar en heb hartritmestoornissen.
   Ik heb er veel stress om gehad en een lichte depressie. Op dit moment kan ik er beter tegen, je raakt er aan gewend.

 2. Vreemd, dat in een verpleeghuis geen (preventieve) mondkapjesplicht geldt
  voor hulpverleners, die immers zorg binnen 1,5 meter geven.
  Juist daar, waar kwetsbare mensen wonen en kruisbesmetting sowieso op de loer ligt.
  Waarom dan wèl in het OV?
  Waarom wèl de aanbeveling in gesloten ruimtes, zoals musea en supermarkten?
  Beiden omdat de afstand van 1,5 meter veelal niet haalbaar is.
  STAAN VERPLEEGHUIZEN SOMS BUITEN DE SAMENLEVING?!

 3. Helemaal mee eens.
  Inmiddels 15 zorgmedewerkers overleden en vele die met een langdurige nasleep te maken hebben na doormaken Covid-19, diep triest wat zij doormaken.
  Het RIVM die gewoon het protocol (maart) voor werken met patiënten die besmettelijk zijn via de luchtwegen is onvergefelijk.
  Is er geen mogelijkheid om o.a. het RIVM aan te klagen?

 4. De regering lijkt het niet te deren dat, wanneer zij doorgaan met het op deze manier behandelen van verplegend of ander zorgpersoneel, straks helemaal niemand meer dat werk wil gaan doen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *