De zorgprofessional bepaalt

Nadat vorige week een handreiking was opgesteld voor de inzet van persoonlijke beschermingsmiddelen in de VVT-sector, is gisterochtend akkoord gegeven op een handreiking die dient voor alle sectoren in de zorg. Deze is tot stand gekomen samen met NU’91, de andere bonden en VWS, zodat voor zorgprofessionals duidelijk is wat zij zelf kunnen doen en wat zij mogen verwachten van hun werkgevers.

Inschatten of PBM noodzakelijk zijn

Een van de belangrijkste punten uit de handreiking is: de professional bepaalt. Zorgprofessionals zijn prima zelf in staat om in te schatten of de beschermende middelen noodzakelijk zijn. Ook als dat soms afwijkt van bestaande richtlijnen.

Voldoende middelen

Daarnaast is een voornaam uitgangspunt van de richtlijn dat personeel beschikt over de juiste en voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen. Zorgprofessionals staan in de frontlinie en dienen te beschikken over de juiste materialen om zodoende hun werk veilig en verantwoord te kunnen uitvoeren. Werkgevers zijn op de hoogte van de gemaakte afspraken. NU’91 blijft erop toezien, samen met de andere bonden, dat zorgmedewerkers ook daadwerkelijk beschikken over de PBM.


Vragen over corona met betrekking tot je werkplek? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op.

NU’91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Tijdens de coronacrisis treedt NU’91, meer dan ooit, op als woordvoerder voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Word lid van onze club. Samen hebben we een luidere stem en hebben wij meer daadkracht en invloed richting politiek, verzekeraars, instellingen en andere stakeholders. Samen maken wij het verschil!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *