Agressie op de werkvloer toegenomen door corona

Agressie op de werkvloer door corona

De coronacrisis- en maatregelen zorgen ervoor dat een grote groep zorgprofessionals meer agressie ervaart op de werkvloer. Maar liefst 60% geeft dit aan in een peiling onder zo’n 1200 leden van NU’91. Waar aan het begin van de coronacrisis veel waardering en respect was voor zorgprofessionals moeten ze het nu vaak ontgelden door scheldpartijen. 24% geeft zelfs aan dat ze te maken hebben met dreigementen en fysiek geweld. Vaak voortkomend uit onbegrip als familie of naasten worden aangesproken op het niet naleven van de coronarichtlijnen.

Niet toelaatbaar
“Dit is absoluut niet toelaatbaar”, aldus Stella Salden, voorzitten van NU’91. “Te allen tijden moeten zorgverleners hun werk kunnen blijven doen en zorg kunnen verlenen. Zeker in tijden waarin de hoge werkdruk en hoge tekorten al een negatieve rol spelen. Daarbij is er een grote groep nog herstellende van een zware coronacrisis van afgelopen maanden waarin ze fysiek en emotioneel psychisch enorm belast zijn geweest. Dan is het helemaal niet acceptabel dat ze zich ook nog bezig moeten houden om mensen er continu er op te wijzen dat ze de coronarichtlijnen moeten naleven.”

Verantwoordelijkheid
Het lijkt alsof de mensen het beu zijn zich aan te moeten passen en zich aan de regels te moeten houden die door de overheid zijn opgelegd. Ze willen graag zorgeloos bij hun geliefden kunnen zijn zonder afstand te houden en niet continu met het virus geconfronteerd te worden. Salden: “Het liefste zien we ook dat familie gewoon op bezoek mag komen. Tegelijkertijd hebben de zorgprofessionals ook een verantwoordelijkheid voor de veiligheid op hun werkplek en daar horen deze richtlijnen en maatregelen bij. Iedereen moet die naleven. Niet alleen voor de bewoners, cliënten en patiënten, maar ook voor de bezoekers zelf.”

Ontzorgd en beschermd door werkgever
In de peiling komt verder naar voren dat er wisselend wordt gereageerd als mensen worden aangesproken op het niet naleven van de maatregelen die gelden in de zorginstelling. 58% van de bezoekers die worden aangesproken reageert geïrriteerd en 29% luistert helemaal niet als zij erop worden gewezen de regels in acht te nemen. Een enkeling dreigt zelfs een klacht in te dienen of vertoont provocerend gedrag. “Des te belangrijker dat we een beroep doen op de burgers dat iedereen met zijn handen van zorgprofessionals af moet blijven. Zij moeten zo onbezorgd mogelijk hun werk kunnen doen waarbij ze ontzorgd en beschermd worden door de werkgever”, reageert Salden.

Download hieronder een uitgebreider artikel uit HET BLAD over de cijfers uit deze ledenpeiling.


Vragen over corona met betrekking tot je werkplek? Bekijk onze FAQ of neem contact met ons op.

NU’91 is de onafhankelijke beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Tijdens de coronacrisis treedt NU’91, meer dan ooit, op als woordvoerder voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Word lid van onze club. Samen hebben we een luidere stem en hebben wij meer daadkracht en invloed richting politiek, verzekeraars, instellingen en andere stakeholders. Samen maken wij het verschil!

3 reacties op “Agressie op de werkvloer toegenomen door corona”

 1. Ontzorgd en beschemd door de werkgever? Die zegt ” risico van hetc vak” of “tja dat is het ziektebreld” terwijl hij de clienten niet eens kent. Dagelijks is het maar weer afwachten wat je te wachten staat. Ik ben druk aan het solliciteren, ben het beu en stop er mee. Niet door corona maar door de zorgverzekeraars die maar beknibbelen en van ons verwachten dat we elke minuut verantwoorden, doir de werkdruk vanwege collega’s met een burnout of versleten lichaam.
  Ik ga weer op kantoor zitten. Hie erg ik dat ook vind

  1. Ben het helemaal met Daan eens ,ik draai nachtdiensten en heb al vanaf begin corona samen met een collega helpende de verantwoordelijkheid over 5 afd van 8 pers (pg) en een afd Somatiek. We hebben 2 afd besmet gehad en er zijn 7 mensen overleden.
   Je ging van besmette afd naar onbesmette afd met alle risico,s van dien.
   En dit terwijl er een cohort afd was.
   Ze zeiden gewoon het is toch al besmet dus kunnen de mensen gewoon blijven.
   Nu ligt alles weer vol en is het razend druk maar er kan niks bij volgens organisatie.
   Ga officieel in mei met pensioen maar trek het niet meer .Heb aangegeven dat ik wil stoppen. !!

 2. Helaas blijkt agressie niet alleen voorbehouden aan patiënten / cliënten. Vrijwilligers in het ziekenhuis waar ik vakbondsconsulent voor NU’91 ben klaagde over agressie van medewerkers; laten we in ieder geval als collega’s het goede voorbeeld geven en proberen verdraagzaam naar elkaar te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *