Aanscherping testbeleid voor zorgprofessionals nog noodzakelijker

Covid-19 test

Ruim een maand geleden riep NU’91 de overheid al op om het testbeleid voor zorgprofessionals aan te scherpen. Helaas blijkt nu dat zij nog steeds vaak lang moeten wachten voor zij terechtkunnen voor een coronatest. Vervolgens duurt het onverantwoord lang voor de uitslag bekend is. In de ergste gevallen kan dit hele proces wel vijf dagen duren. Met het oog op de toenemende besmettingen is dit volgens de beroepsorganisatie een zorgelijke situatie. 

Stella Salden, voorzitter van NU’91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden: “Patiënten en medewerkers binnen zorgorganisaties van alle sectoren moeten vooraan gezet worden als het gaat om testen. Daar mag geen discussie over mogelijk zijn en gebrek aan testcapaciteit mag geen argument zijn. We blijven bij ons standpunt dat zij binnen 12 uur getest moeten worden en dat de uitslag binnen 24 uur bekend moet zijn. Weekend- en feestdagen mogen hierop geen uitzondering vormen.” 

Druk op testen neemt toe

De beroepsorganisatie hoort steeds meer geluiden vanuit het werkveld dat de wachttijd voor een test toeneemt en dat de uitslag heel laat – in enkele gevallen zelfs pas na 72 uur – bekend is. NU’91 vindt het een onwenselijke situatie. “Het ziekteverzuim wordt veel hoger als zorgmedewerkers onnodig lang thuis moeten blijven omdat zij wachten op de uitslag. En dat in deze vakantieperiode, waarin structureel al extra tekorten zijn. Bovendien gaat het, in het geval van de cliënten, om kwetsbare mensen die op afdelingen verblijven waar zij anderen kunnen besmetten. Patiënten worden afgezonderd en zitten alleen in isolatie. Zij begrijpen soms door een beperking of cognitieve aandoening niet waarom dit nodig is. Daarnaast worden er veel persoonlijke beschermende middelen ingezet die mogelijk niet nodig zijn. Met het oog op de schaarste is dat zonde. We hebben toch inmiddels wel genoeg geleerd van de afgelopen maanden om te weten dat het zo nooit meer mag gebeuren?”

Apart telefoonnummer

Tussen de regionale GGD’s zijn veel verschillen. Zo heeft GGD Brabant-Zuidoost een apart telefoonnummer in het leven geroepen voor zorgmedewerkers zodat zij in de meeste gevallen met voorrang getest kunnen worden. Dit blijkt echt niet bij alle GGD’s zo te zijn en niet iedereen is hier van op de hoogte. NU’91 vindt dat dit testbeleid landelijk bij alle GGD’s moet worden doorgevoerd. Stella Salden: “We eisen dat een dergelijk beleid voor iedere zorgmedewerker wordt ingezet. En niet pas volgende week, dit zou vandaag al geregeld moeten zijn. Zeker met het oog op het feit dat de druk op het testen toeneemt. Verpleegkundigen en verzorgenden vragen dit niet voor niets en niet alleen voor zichzelf. Het is van groot belang voor de zorg in heel Nederland.”  

1 reactie op “Aanscherping testbeleid voor zorgprofessionals nog noodzakelijker”

  1. Het is natuurlijk zo opgelost als zorginstellingen een deal sluiten met GGD’en om zelf de testen voor zorgpersoneel te organiseren. Als de GGD de materialen aanlevert hebben zorginstellingen expertise genoeg om zelf de test af te nemen en de test af te leveren bij het juiste laboratorium.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *